Beste verzwaringsdeken

Wat is de beste verzwaringsdeken? En wat zijn de meest populaire verzwaringsdekens? Wat is de top 5? Wat zijn de topmerken, en wat zijn de afraders?

Alle voordelen en nadelen, alle veelgestelde vragen etc.

Wat is de beste verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het aanschaffen van de verzwaarde deken. Hoe zwaar moet je verzwaringsdeken zijn? Van welk materiaal moet het zijn gemaakt? Hoe lang gaat de deken mee? Kan ik een zwaartedeken in de wasmachine doen?
Allerlei vragen die jezelf kunt stellen om bij de beste verzwaringsdeken uit de komen. Natuurlijk zijn er al een aantal factoren die zorgen voor een goede deken met hoge kwaliteit.

Het juiste gewicht

Een van de belangrijkste dingen voor een verzwaringsdeken is het gewicht. Het wordt geadviseerd om 10% van je lichaamsgewicht te nemen. Wanneer je 100kg weegt, kies je een deken die 10kg zwaar is. Wanneer je gewicht tussen twee verzwaringsdekens in valt, wordt er aangeraden de zwaardere variant te kiezen. Ben je 90kg, dan kies je een deken van 9kg. Zijn er alleen dekens van 8 of 10kg beschikbaar, dan is het advies de verzwaringsdeken van 10kg aan te schaffen.

Materiaal

De meeste verzwaringsdekens worden gemaakt van katoen, bamboe, polyester en fleece.
Zowel katoen als bamboe zijn natuurlijke producten. Bij overmatig nachtelijk transpireren is het aan te raden een natuurlijk product te kiezen. Door deze stof zweet je minder. De stof ademt en kan ook zweet opnemen. Bamboe is duurzamer dan katoen, omdat bij het proces minder water verbruikt wordt.
Polyester is een synthetische stof. Het is hetzelfde als fleece, alleen de vorm van fleece is anders omdat deze met lussen is geweven. Het is een goedkoop alternatief en kan hetzelfde als katoen aanvoelen. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Synthetische stoffen ademen niet en zorgen voor meer transpireren.

Kan de verzwaringsdeken gewassen worden?

De meeste verzwaringsdekens kunnen in de wasmachine. Dit hangt vooral af van de vulling. Let daarom goed op de materialen die zijn gebruikt voor de deken. De meeste verzwaringsdekens geven aan of hij bestendig is tegen de wasmachine. Het ene materiaal zal sneller slijten dan de andere bij veelvuldig wassen. Natuurlijke stoffen als katoen en bamboe zijn doorgaans slijtvaster dan synthetische stoffen. Een deken die gevuld is met plastic poly-pellets kan op den duur kleine deeltjes loslaten. Dit is afhankelijk van de kwaliteit. Micro-glaskralen en stalen kralen zijn zeer slijtvast.

Wat zijn de meest populaire verzwaringsdekens?

Gevuld met glasparels
De meest verkochte verzwaringsdekens zijn gevuld met glasparels. Glasparels, ook wel micro glaskralen genoemd, zijn erg duurzaam. Naast de duurzaamheid zijn de kralen glad. Hierdoor is het gewicht goed te verdelen. Ook kunnen dekens die hiermee gevuld zijn in de wasmachine. Ze houden geen stof vast en zijn dus hypoallergeen. Het is mileuvriendelijker en natuurlijk in vergelijking met de kunststof variant.

Bamboe en katoen
De meest verkochte dekens zijn gemaakt en afwerkt met bamboe of katoen. Dit is geschikt om onder te slapen. Deze stoffen ademen en nemen zweet op. Synthetische stoffen zorgen extra nachtelijk zweten en kunnen minder fijn aanvoelen.

Fleecedeken verzwaard
Onder de koukleumen is een verzwaarde deken met fleecemateriaal populair. Deze synthetische stof houdt de warmte vast. Deze zwaartedeken wordt vaker in de winter verkocht. Mensen die niet zonder een verzwaarde deken kunnen of willen, wisselen de deken zomers in voor een koelere ademende stof, zoals bamboe of katoen.

Top 5 beste verzwaringsdekens

Zeg het maar..

Wat zijn de afraders

Een met voedsel gevulde deken.
Voedsel is een goedkope vulling. Het is altijd voorradig en is voor de korte termijn te gebruiken. Echter is een verzwaringsdeken bedoeld om lang gebruik van te kunnen maken. Voedsel is gevoelig voor schimmel en kan insecten aantrekken. De dekens kunnen niet in de wasmachine omdat ze vocht zullen vasthouden. De inhoud zal hierdoor klam blijven en eerder schimmelen.

Een zand gevulde deken.
Een deken die verzwaard is met zand is niet handig. Zand is erg klein en de verzwaringsdeken kan gaan lekken. Niet alleen is het vervelend wanneer er zand uit je deken komt, ook kan het zijn dat er ongemerkt zand naar een ander gedeelte schuift. Na verloop van tijd kunnen de stiksels zwakke punten creƫren, zand zoekt de weg van de minste weerstand. Hierdoor raakt het gewicht van de deken uit balans.
Daarnaast is het af te raden om de deken te wassen. Het zand kan klonten gaan vormen en de aangename vorm hierdoor verliezen.

Synthetische stoffen.
Verzwaringsdekens die afgewerkt zijn met synthetische stoffen kunnen niet ademen. Mensen die tijdens de nacht veel transpireren hebben baat bij natuurlijke stoffen zoals bamboe of katoen. Synthetische stof slijt doorgaans sneller, hierdoor zal de verzwaarde deken minder lang meekunnen. Dit is natuurlijk zonde wanneer de inhoud een leven lang mee kan.