Verzwaringsdeken zelf maken

Verzwaringsdeken zelf maken

Wil je zelf een verzwaringsdeken maken? Dat kan natuurlijk ook! Op deze manier kun je zelf de maat bepalen, je eigen stof kiezen en de deken verzwaren met een vulling naar wens.
Kun je niet goed slapen? Heb je belang bij een verzwaringsdeken maar is dit te duur? Je eigen verzwaringsdeken maken is natuurlijk een goedkopere oplossing. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je je eigen deken maakt.

Waar moet je op letten

De maat
Welke maat verzwaringsdeken wil je maken? Omdat je hem nu zelf maakt, kun je hem naar eigen wens op maat maken. Je kan ervoor kiezen om alleen het middelste gedeelte te verzwaren. Of de bovenste helft van de deken, die over je bovenlichaam zal vallen. Of het onderste gedeelte, wanneer je last hebt van onrustige benen bijvoorbeeld.
Daarnaast moet je de afmetingen gaan bepalen. Hoe groot wil je dat de deken wordt? Hierop kun je bepalen hoeveel materiaal je moet inkopen.

De stof
Het is natuurlijk fijn om je verzwaringsdeken te kunnen personaliseren. Je kunt kiezen voor leuke printjes en vormen op de stof. Maar het is ook fijn dat je vrij bent in de keuze van welk materiaal de stof is gemaakt. Wanneer je ’s nachts veel zweet is het niet handig om voor een synthetische stof te kiezen. Deze stoffen ademen namelijk niet goed. Maar wanneer je het snel koud krijgt tijdens de nacht is het weer handig om een synthetische stof te kiezen. Deze behoudt over het algemeen meer warmte.

De vulling
Wanneer je de maat van je deken hebt bepaald, kun je je vulling kiezen. Met welke vulling wil jij jouw deken verzwaren? Het eerste onderscheid is te maken tussen natuurlijk en kunststof. In de natuurlijke categorie zijn er micro-glasparels te koop. Dit is een van de meest gebruikte vulling voor verzwaringsdekens. Bij kunststoffen vullingen is het granulaat, plastic poly-pellets.

Gewicht verzwaringsdeken bepalen

Hoe ga je het gewicht bepalen? Het algemene advies is om een verzwaringsdeken te nemen die 10% van het lichaamsgewicht bevat. Ben je bijvoorbeeld 90kg, dan maak je de deken 9kg. Nu je weet hoe zwaar je deken moet zijn, weet je hoeveel je moet inkopen. Het verschilt per vulling hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld stalen korrels zal je deken aanzienlijk in vorm afnemen. Wanneer je dit niet wilt, kun je ervoor kiezen een deel van de korrels te vervangen voor stof. Hierdoor behoud je de vorm die jij wilt. Nog een groot voordeel van de stoffen opvulling is dat het de geluiden dempt. Vooral mensen die HSP hebben (hoogsensitief zijn), zijn erg gevoelig voor prikkels en geluiden. De dempende vulling is dan een goede oplossing.

Stappenplan zelf verzwaringsdeken maken

  1. Leg alle benodigdheden klaar:
    – Je gewenste stof
    – Je gewenste vulling
    – Schaar
    – Naaimachine
    – Naald en draad
  2. Knip de stof in het juiste formaat (houd rekening met de naairand, neem deze royaal)
  3. Weeg je vulling samen met de stof. Doe dit precies, want dit bepaald het gewicht van je verzwaringsdeken.
  4. Bepaal zelf hoe je de vulling in de stof gaat verwerken. Hier zijn meerdere opties voor.
    Optie 1:
    Je kunt van tevoren de afmeting en het gewicht per vak bepalen. Je maakt dan als het ware kleine verzwaarde zakjes, die je later aan de deken bevestigd. Deze optie is handig wanneer je niet overal het gewicht wilt, maar ervoor kiest het te centreren. Let hierbij op dat je het gewicht wel verdeeld. Wanneer de deken op een punt heel zwaar is, zal dit niet aangenaam voelen. Bovendien kan dit averechts werken. Ook wanneer de deken te licht is, zal het effect van de ‘diepe druk stimulatie’ uit blijven.
    Optie 2:
    Je bepaalt het gewicht en de afmeting. Houd rekening met een ruime naairand in de stof. Deze zal verstevigd moeten worden omdat er gewicht op komt te staan. Vervolgens ga je uitrekenen hoeveel horizontale banen je in de stof wilt maken. Je vult de deken dan per baan. Op deze manier kun je het gewicht beter verdelen. Afhankelijk van je naaikwaliteiten kun je ervoor kiezen om de verticale banen direct aan te brengen of dit naderhand in één keer te doen.

Enige naai ervaring om een verzwaringsdeken zelf te maken is hierbij wel nodig. Zie je het toch niet zitten? Koop dan een verzwaringsdeken waar je niets meer aan hoeft te doen.

Top 5 beste verzwaringsdekens

Toch geen zin om zelf een verzwaard deken te maken? Of lijkt het je te moeilijk? Kijk dan eens bij deze 5 beste verzwaringsdekens. Dan weet je zeker dat het goed komt!

  1. perfekt. Mantap loh!
  2. beste
  3. goed
  4. beter
  5. prima