Nadelen verzwaringsdeken

Hoewel een verzwaringsdeken voor velen een schot in de roos is tegen problemen, kent de verzwaringsdeken ook een aantal nadelen. Ieder mens is anders en de reden om een verwaarde deken te gebruiken is zeer persoonlijk. Daarbij wordt het gebruik van een verzwaringsdeken bij een bepaalde aandoeningen afgeraden. In dit artikel lees je meer over de nadelen van het zwaartedeken. Als laatst hebben we de voordelen nog even voor je op een rijtje gezet.

Bewegen met zwaartedeken

Een zwaartedeken heeft niet altijd positieve effecten op de slaap. Dit verschilt echter per persoon. Daarnaast worden de dekens bij het hebben van sommige medische aandoeningen juist afgeraden. Een mens moet namelijk vrijuit kunnen bewegen tijdens de slaap. Sommige mensen bewegen echter zoveel dat ze zichzelf met de bewegingen wakker maken. Om dit te voorkomen wordt er dan een verzwaringsdeken gebruikt. Wanneer iemand last heeft van gevoelige botten of gewrichten is het belangrijk dat de natuurlijke beweging niet te veel belemmert wordt. Kortom, het gebruik is erg persoonlijk. Bij twijfel raden wij aan om altijd een medisch specialist om advies te vragen.

Prijzen verzwaringsdekens

Een verzwaringsdeken is een specialistische deken. De deken is ontwikkeld met finesse en biedt de ‘deep pressure stimulation’ door speciaal ontwikkelde techniek. Hierdoor wordt het zenuwstelsel positief gestimuleerd. Doordat er veel aandacht wordt besteed aan onder andere; verdeling, materialen en afwerking, is deze deken duurder dan een doorsnee dekbed. Hierdoor zijn verzwaringsdekens doorgaans duurder dan een normaal dekbed. Sommige mensen gebruiken het als vervanging van het gewone dekbed. Anderen gebruiken de verzwaringsdeken op de eigen dekens. De manier om het zwaartedeken te gebruiken verschilt dus per persoon. Dit is omdat iedereen een ander doel en eigen voorkeur heeft.

Astmatisch

Mensen die te maken hebben met astma – of vergelijkbare klachten van de luchtwegen – slapen doorgaans slechter. Ze gaan dan op zoek naar hulpmiddelen om beter te kunnen slapen. Tijdens deze zoektocht komen ze vaak uit bij de verzwaringsdeken als slaaphulpmiddel. Helaas kan een verzwaringsdeken dergelijke klachten met de luchtwegen verergeren. Het hangt natuurlijk sterk af van de ernst van de aandoening. Raadpleeg daarom altijd een medisch specialist wanneer je last hebt van astma maar toch een verzwaringsdeken wilt gebruiken.

Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Wanneer je het syndroom Obstructief Slaap Apneu hebt, maak (te) lange pauzes in de ademhaling tijdens de slaap. Slaapapneu betekent ‘niet ademen tijdens de slaap’. Je kunt je voorstellen dat dit overdag een niet uitgerust gevoel geeft tijdens de dag. Mensen die kampen met slaapapneu kampen veelal met slaperigheid, zijn overdag moe en kunnen zich minder goed concentreren. Een goede reden om op zoek te gaan naar een remedie tegen een slechte nachtrust.

Een zoektocht naar een oplossing van slecht slapen is onder andere het inzetten van het zwaartedeken. Omdat Apneu erger wordt wanneer men op de rug ligt, is het belangrijk goed te kunnen bewegen tijdens de nacht. Verzwaringsdekens kunnen belemmeren dat iemand sneller op zijn zij draait tijdens de slaap. Mede hierdoor wordt een verzwaringsdeken afgeraden voor mensen met OSAS (Obstructief Slaap Apneu Syndroom). Wanneer je toch een deken wilt inzetten is het zeer verstandig eerst de huisarts te raadplegen.

Claustrofobie bij zwaartedeken

Claustrofobie (ook wel engtevrees genoemd) is een fobie voor kleine ruimtes. Mensen die last hebben van claustrofobie kunnen in paniek raken van sommige ruimtes. Wanneer deze paniek toeslaat ervaren de meesten met claustrofobie een beklemmend gevoel. Ze beginnen te zweten, worden duizelig, kunnen gaan hyperventileren of een benauwd gevoel krijgen. Een verzwaringsdeken kan een beklemmend en klein gevoel geven. Daarbij komt dat de gevolgen van een ‘claustrofobische aanval’ tijdens de nacht versterkt worden door de verzwaarde deken. Zoals een benauwd gevoel toe kan nemen en extra zweten tijdens de nachtrust.

Door bovenstaande redenen worden verzwaringsdekens afgeraden bij deze aandoeningen. Er kan er overlegd worden met een medisch specialist wanneer iemand met claustrofobie toch een verzwaarde deken wil gebruiken.

Geen verzwaringsdeken bij kinderen onder 6

Een verzwaringsdeken is niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Wanneer de deken te zwaar is, een onaangenaam brengt of zelfs benauwd aanvoelt is het voor kleine kinderen lastig dit kenbaar te maken. Jonge kinderen zoals dreumes, peuters en kleuters zijn vaak niet goed in staat om aan te geven dat de deken onaangenaam voelt. Daarom wordt het afgeraden de verzwaringsdeken te gebruiken bij kinderen die nog geen 6 jaar oud zijn.

Reuma en verzwaringsdekens

Mensen die te maken hebben met aandoeningen zoals reuma, MS of artrose kunnen beter geen gebruik maken van een verzwaard deken. De deken zorgt er met zijn gewicht voor dat er minder bewegingen tijdens de slaap worden gemaakt. Terwijl deze groep juist belang heeft bij vrij kunnen bewegen van het lijf. Het lichaam kan sneller stijf worden indien het stilligt. Hierdoor kan er een gecentraliseerde druk ontstaan. De deken houdt dan de druk op één plek doordat mensen minder bewegen met een verzwaringsdeken. Dit verschilt natuurlijk per persoon en wat voor soort “slaper” iemand is. Wij raden aan altijd de huisarts te raadplegen bij twijfel. Wanneer je toch denkt belang te hebben bij de verzwaringsdeken kan er overleg plaatsvinden met een deskundige.

Nadelen verzwaringsdeken op een rij

  • Bewegen
    Vrijuit bewegen wordt beperkt tijdens de slaap. Dit is nadelig voor mensen die gevoelig zijn. Denk hierbij aan ochtendstijfheid en andere gevoeligheid.
  • Prijzen
    Hoewel een deken een leven lang mee kan gaan, zijn verzwaringsdekens prijziger dan gewone dekens. Dat de prijs van een verzwaard deken hoger ligt komt onder andere doordat de deken bewerkelijker is. De prijs zou een reden kunnen zijn om geen verzwaringsdeken aan te (kunnen) schaffen.
  • Toenemende druk bij astmatische klachten
    De borstkas kan een gevoelige plek zijn bij astmatische patiënten. Bij het gebruik van een verzwaringsdeken ontstaat er een toenemende druk op de borst. Mensen met astma hebben juist belang bij een vrij gevoel rondom de borstkas.
  • Slaapapneu (OSAS)
    Mensen die kampen met slaapapneu moeten zoveel mogelijk op de zij liggen. Bij een slaaphouding op de rug worden klachten versterkt. De ademhaling kan dan stokken. Wanneer iemand een houding op de rug aanneemt is dit zeer nadelig. Het advies luidt dan ook eerst een huisarts te raadplegen bij apneu.
  • Verergering claustrofobische gevoelens
    Mensen met claustrofobie kunnen het gevoel krijgen dat de deken extra beklemmend is en het de klachten verergert.
  • Niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar
    Kinderen tot ongeveer 6 jaar weten niet altijd hoe ze zich moeten uitdrukken. Hierdoor kan het zijn dat een kind de deken onprettig voelt maar het niet kan zeggen. Dit is de voornaamste reden dat een deken voor dreumesen, peuters en kleuters.
  • Verergeren van reumatische klachten
  • Voor mensen met Reuma, MS, artrose, gewrichtsaandoeningen en gevoelige botten is het van belang om in beweging te blijven. Tijdens de slaap moet er zoveel mogelijk bewegingsruimte blijven om pijnpunten te ontzien. Een verzwaringsdeken kan averechts werken bij reuma en aanverwante aandoeningen.

Voordelen van de verzwaringsdeken op een rij

Betere nachtrust

  • Betere nachtrust
    De nachtrust verbetert bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Nachten worden minder vaak onderbroken en men ervaart dat inslapen makkelijker gaat.
  • Vermindering van angsten
    Mensen die angsten hebben, ervaren meer rust bij het gebruik van de verzwaringsdeken. De deken heeft een kalmerende werking dankzij de ‘deep pressure stimulation’. Er wordt vaak aangegeven dat het voelt alsof iemand over hen waakt. Gebruikers zeggen dat het een grote warme knuffel is die ze over hun heen leggen.
  • Stressvermindering
    De verzwaringsdeken kan stress reduceren. Stressklachten nemen af bij veel gebruikers. Het is een wisselwerking met stress. Veel druk en zorgen kunnen slapeloze nachten met zich meebrengen. Slapeloze nachten kunnen veel druk op iemands leven leggen. Om deze cirkel te doorbreken wordt de deken veelvuldig ingezet bij stressklachten.
  • AD(H)D
    Mensen die kenmerken hebben van ADHD en ADD, of ermee zijn gediagnostiseerd, ervaren gedurende de dag veel prikkels. Deze prikkels worden tijdens de nacht allemaal verwerkt. Het gebruik van een verzwaringsdeken zorgt er bij mensen met ADHD voor dat er rust komt. Rust in zowel gedachten als gevoelens, dankzij de ‘diepe druk stimulatie’.
  • Betere nachtrust bij autisme
    Evenals bij ADHD, werkt de deken rustgevend voor mensen die gediagnostiseerd zijn met autisme en aanverwante stoornissen. Het lijf kan meer tot rust komen door onder andere de druk van de deken. Het lichaam zal minder bewegen en meer rust ervaren. Daarbij drukt de deken de juiste punten in zodat het zenuwstelsel positief gestimuleerd wordt.
  • Hoogsensitiviteit met verzwaringsdeken
    Een hooggevoelig persoon kan groot voordeel halen uit het gebruikmaken van een verzwaringsdeken. Een HPS’er (hooggevoelig persoon) heeft moeite om dingen te filteren. Er komen ontzettend veel prikkels en gevoelens binnen. De deken kan als een soort muurtje dienen. Een bescherming, die prikkels buiten de deur houdt en een beschermend gevoel biedt.
  • Op maat gemaakte verzwaringsdekens
    Verzwaringsdekens zijn in allerlei maten te koop. Dit maakt het een stuk makkelijker een deken op persoonlijke keuze aan te schaffen.
  • Geen aanpassingen
    Geen drastische veranderingen in de slaapkamer. Een afneembare deken die je ook weer in de kast kunt stoppen.

Verzekering en verzwaringsdeken

Er is geen vergoeding voor een verzwaringsdeken vanuit de verzekering. We hopen dat hier in de toekomst verandering in komt. Tot nog toe is het bij geen enkele verzekering mogelijk het geld van een verzwaard deken te declareren.