Een verzwaringsdeken is een uitstekend hulpmiddel bij slaapproblemen. Ongeveer 1 op de 5 heeft slaapproblemen, schrijft het CBS op haar website. Van de groep die hebben aangegeven te kampen met slaapproblemen, gaf 41% aan dat dit hen belemmerde in het dagelijks functioneren. Het werk lijdt eronder. Ze zijn minder geconcentreerd, hebben een slechter humeur en vinden zichzelf vergeetachtig.
Een verzwaringsdeken heeft dus niet alleen een positief effect op je slaap, maar òòk je gezondheid overdag verbetert. Welke voordelen een verzwaringsdeken allemaal heeft lees je in deze blog.
Een betere nachtrust
De verzwaringsdeken kent vele voordelen. Een van de meest genoemde pluspunten is de verbeterde nachtrust. Dit is tevens een van de redenen dat verzwaringsdekens veelvuldig in de zorg gebruikt worden. Mensen die kampen met meerdere problemen, komen in een vicieuze cirkel terecht. In deze cirkel belemmert een goede nachtrust herstel van andere problemen en andersom. Slaap is essentieel voor herstel van onder andere de spieren. Daarnaast is de psychische weerbaarheid minder wanneer er slecht of kort wordt geslapen. Door in te zetten op een goede nachtrust, kan beschadigd weefsel herstellen. Hierdoor zal men zich fitter gaan voelen. Op deze manier kunnen lichaam en geest beter omgaan met andere klachten.
Vermindert angst
Slapen met een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat angstige gevoelens verminderen tijdens de slaap. Over het algemeen komen mensen die de deken gebruiken, gemakkelijker in slaap. Ook zullen onderbrekingen minder vaak voorkomen. Daarbij hebben verzwaringsdekens een positief effect op het zenuwstelsel. Mensen met angst voelen zich hierdoor rustiger. Nachtmerries komen minder vaak voor of zijn minder heftig aanwezig.
De geest ervaart meer ruimte om tot rust te komen, dit komt door de zogenoemde ‘deep pressure stimilation’. Ook mensen die zich angstig voelen door alleen zijn, voelen zich letterlijk gesteund omdat de verzwaringsdeken als een stevige en vertrouwde knuffel aanvoelt.
Stressklachten verminderen
Verzwaringsdekens worden ook ingezet om spanning en klachten van stress te verminderen. Je ziet de verwaarde dekens vaak als hulpmiddel bij therapeutische behandelingen. Door stressklachten te herkennen, kan er doelgericht aan het probleem worden gewerkt.
Een veelvoorkomend stresssymptoom is moeite hebben met slapen. In het verlengde van therapieën, en soms als hoofddoel, wordt dan een verzwaringsdeken ingezet om de slaapproblemen tegen te gaan. Slaap is belangrijk voor zowel lichaam als geest.
Rustgevend bij ADHD
Wanneer je last hebt van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), ondervind je hyperactiviteit en kan het zijn dat je sneller bent afgeleid. Dit levert onder een grote groep ADHD’ers slaapproblemen op.
Een verzwaringsdeken kan zowel kinderen als volwassenen met ADHD helpen om beter te kunnen slapen. De deken zorgt voor minder prikkels en rust. Hij helpt het lichaam minder te laten bewegen tijdens de nacht. Hierdoor worden mensen die veel bewegen in hun slaap, minder snel wakker van hunzelf.
Daarnaast wordt een verzwaringsdeken ook ingezet om niet permanent, maar doelgericht en tijdelijk te gebruiken. Denk hierbij aan een stressvolle periode, of momenten waarop het extra fijn kan zijn. Hierdoor kan de geest zich sneller toegeven aan de slaap, zoals bepaalde bedrituelen ook goed zijn om het lichaam langzaam in de ruststand te sturen. Bij de een werkt een langere periode goed, en bij de ander juist de afwisseling.
Hulpmiddel Autismespectrum
Mensen die overdag hinder van hun autisme ondervinden, hebben daar ’s nachts ook last van. Het is bekend dat ze vaker last hebben van slaapproblemen. Een verzwaringsdeken kan dan als hulpmiddel worden gebruikt. De deken zorgt bij zowel kinderen als volwassenen met autisme voor een betere nachtrust.
Tijdens de slaap worden allerlei prikkels en gevoelens verwerkt. Vaak gaat dit proces gepaard met een onrustig gevoel en drukke bewegingen van het lichaam. De verzwaringsdeken zorgt er dan voor dat iemand stiller blijft liggen. Hierdoor wordt er beter doorgeslapen, omdat de kans kleiner is dat je door eigen bewegingen wakker wordt geschopt.
Prikkelarm slapen bij hoogsensitiviteit
Een verzwaringsdeken zorgt voor rust bij mensen die hoogsensitief zijn. De deken reduceert de het aantal prikkels wat het brein te verduren krijgt. Hierdoor hebben mensen die last hebben van de hoogsensitiviteit (HSP) een nachtrust die prikkelarm is. Dit zorgt ervoor dat ze weer kunnen opladen tijdens de slaap.
Het is bekend dat HSP’ers sneller zijn overprikkeld, ook zijn ze gevoeliger voor stress. Verzwaringsdekens kunnen juist ontprikkelen. Door de ‘Deep Pressure Stimulation’ kan het lichaam meer ontspannen. De ‘diepe druk stimulatie’ voert een rustgevende druk uit op het zenuwstelsel, een speciale “massage-druk” waar een hoogsensitief persoon vaak baat bij heeft.
Verzwaringsdeken op maat
Er zijn verschillende verzwaringsdekens op de markt. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Het is goed om daar gebruik van te maken. Een verzwaringsdeken heeft verschillende gewichten. Het is namelijk belangrijk om het juiste gewicht verzwaringsdeken te kiezen.
Het is afhankelijk van je gewicht welke deken goed bij je past. Daarom verschillen de dekens in gewicht.
Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen verzwaringsdekens voor kinderen en voor volwassenen. Dit heeft te maken met verschil in afmetingen en het lichaamsgewicht. Het lichaamsgewicht zal namelijk bepalen welk gewicht verzwaringsdeken de juiste is.
Hulpmiddel zonder aanpassingen
Een verzwaringsdeken is direct inzetbaar. Eenmaal aangeschaft, dan kan hij direct worden gebruikt! Wel is het zo dat het effect soms merkbaar is na meerdere weken. Dit verschilt per persoon.
Ook hoeven er geen aanpassingen plaats te vinden zoals bijvoorbeeld het bed verplaatsen, een ander bed nemen of de kamer veranderen.
Verzwaringsdekens kun je overal mee naartoe nemen. Je kan kiezen wanneer je er al dan niet behoefte aan hebt en hiermee spelen. Door afwisseling kan je sneller onderzoeken waar het probleem ligt en wanneer de deken zijn werk het beste doet.
Voordelen verzwaringsdeken op een rij
We hebben alle voordelen nog eens voor je op een rijtje gezet.
- Een verbeterde nachtrust
Gemiddeld slaapt een mens zo’n 32 jaar als je 90 jaar oud wordt. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in een goede nachtrust. Met slaap verbeter en verleng je leven! - De deken vermindert angst
De warmtedeken geeft een vertrouwd gevoel en zorgt voor minder angst gedurende de nacht. - Stressklachten nemen af
Warmtedekens worden vaak ingezet bij het stresssymptoom slechter slapen. De stressklachten nemen af. - Rustgevend bij ADHD
Een warmtedeken kan net die aanpassing zijn om ADHD’ers meer rust te geven tijdens de nacht zodat zij beter slapen. - Hulpmiddel binnen het autismespectrum
De warmtedeken helpt bij het verwerken van alle indrukken die ’s nachts verwerkt worden. - Hoogsensitiviteit
De ‘Diepe Druk Stimulatie’ zorgt voor ontspanning van het zenuwstelsel waardoor mensen die hoogsensitief (HSP’ers) zich uitgerust voelen. - Verzwaringsdeken op maat
Verzwaringsdekens zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar. Op deze manier kun je de juiste deken kiezen die bij jouw lichaam past. - Hulpmiddel zonder aanpassingen
Een warmtedeken kun je overal mee naartoe nemen. Zo hoef je op vakantie ook geen slapeloze nachten meer te hebben.
Nadelen verzwaringsdeken
Verzwaringsdekens zijn niet voor iedereen geschikt. Onderstaande lijst laat zien wanneer een verzwaringsdeken nadelige effecten kan hebben en soms zelfs wordt afgeraden door de huisarts. Bij twijfel adviseren wij altijd de huisarts te raadplegen wanneer je een deken wil gebruiken.
- Verergering claustrofobische gevoelens
Mensen met claustrofobie kunnen het gevoel krijgen dat de deken extra beklemmend is en het de klachten verergert. - Slaapapneu
Slaapapneu wordt erger wanneer de slaaphouding op de rug is. Door een verzwaringsdeken kan iemand minder snel naar de zij draaien. Hierdoor kan een verzwaringsdeken goede slaap belemmeren. Dit is niet bij iedereen het geval, omdat iemand ook sneller op zijn zij kan blijven liggen door de deken. Bij twijfel kan je het beste de huisarts raadplegen voordat de deken wordt gebruikt. - Niet geschikt voor kinderen tot 6 jaar
Kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 kunnen niet goed aanvoelen wanneer dekens in de weg liggen. Als de deken een benauwend effect heeft zal deze leeftijdscategorie niet goed kunnen aangeven dat het onaangenaam is. - Extra druk bij astma
Mensen met astmatische klachten kunnen meer druk op de borstkas voelen. Doordat dit een onaangenaam gevoel geeft kan de deken juist averechts werken. Slapen gaat dan moeizaam en de beklemmende gevoelens zijn hinderlijk. - Gevoeligheid bij reumatische klachten
Mensen met Reuma, MS, artrose, gewrichtsaandoeningen en gevoelige botten hebben extra baat bij vrij bewegen tijdens de slaap. De beweging moet niet gehinderd worden. Dit kan door de verzwaarde deken wel gebeuren, waardoor de deken juist een negatieve werking heeft. Belangrijk voor deze mensen is dat gewrichten, spieren en botten vrijuit moeten bewegen tijdens de nachtrust.
Verzekering en verzwaringsdeken
Er zijn nog geen verzekeringsmaatschappijen die een verzwaringsdekens vergoeden.